online póker

Nincs életem

0% élet 100% nincs

Utolsó kommentek

  • : Gondolom egy eldugott Csontváry képnek jobban örült volna a család :) (2014.06.21. 15:40) Plakátok a múltból
  • stevee: Naggggyyon komoly!!! : ))) Azt hiszem érdemes volt megtörni a hosszú hallgatást a blogon.. (2011.06.10. 17:22) Lego
  • Liszi: @Simple Soul: Köszi, köszi! :) (2010.10.31. 01:19) Fegyverzetellenőrzés
  • Simple Soul: OMG! Te egy hiperrealista művész vagy! Az a finom vonalvezetés, áhh..egyszerűen zseniális! Minden ... (2010.10.27. 13:20) Fegyverzetellenőrzés
  • Liszi: @stevee: Áhhh, ő csak messziről kukkolt pincérlánnyal :D (2010.08.30. 01:15) Sörözés vs lánybúcsú
  • Utolsó 20

Címkék

alkohol (4) állat (10) álom (2) autó (2) beszólok (45) címke (1) csajok (16) család (11) degu (4) diósgyőr (9) egyetem (10) életstílus (1) én (133) érdekes (5) férfiak (2) férfimagazin (2) film (14) floorball (1) foci (51) fogadás (2) hattrick (4) haverok (29) időjárás (5) internet (4) iqtlan (53) ivás (11) jegesmedvék (1) jégkorong (5) jogsi (6) kerékpár (4) kosárlabda (1) magyar válogatott (2) men (5) miskolc (11) mozi (5) msn (3) munka (9) nincs életem (206) oldtimer (2) olimpia (4) poker (17) politika (10) poszterek (3) program (5) régiség (1) részeg (4) sör (1) sorozat (7) sport (51) szabadidő (5) számítógép (18) takarítás (4) tanulás (7) túra (1) üdítő (1) útmutató (4) vásárlás (7) vb2010 (1) xxx (5) zene (26) Címkefelhő

Euro2008 végjáték 1. rész

2008.06.29. 12:52 :: Liszi

A döntőben Németország-Spanyolország.

A csoportok illetve ágak sorsolása után sokan fogadni mertek volna erre a párosításra, így aki csak a döntőre kapcsolódik be az EB-mániába (van ilyen???), az egy kézlegyintéssel elintézheti az egészet, mondván papírforma eredmény, valószínűleg semmi érdekes nem történt. Pedig de!

A csoport
(kiemelési sorrend: Svájc (házigazda), Csehország, Portugália, Törökország
végső sorrend: Portugália, Törökország, Csehország, Svájc)

A házigazda Svájc és Ausztria elsőként illetve másodikként való kiemelése már a sorsolásnál garantálta, hogy a papíron legmagasabban rangsorolt csapat nagy harcot vív majd a korai búcsú elkerüléséért. Ez máris felfogható kvázi meglepetésként. Pláne, ha megnézzük a csoport végeredményét: utolsó pár előre fuss alapon a 3. és 4. kiemelt ment tovább a csoportból, ami erősen megkérdőjelezi az UEFA kiemelési szisztémáját.
A csoport negatív meglepetését a csehek meglehetősen szürke játéka okozta, a pozitívat (bár a cseh szurkolók szerint pont a negatívat) pedig a török csapat játéka. Utóbbiak simán kikaptak a portugáloktól, majd svájc ellen 1-0-s hátrányból a 93. percben nyertek meccset. A cseheket úgy küldték haza az utolsó csoportmeccsükön, hogy a 63. percben már 2-0-ra égtek, de az EB-n nagy felfedezettnek kikiáltott Arda Turan és Nihat Kahveci góljaival a 87. percre egyenlítettek, majd Nihat a győzelmet is megszerezte a 89. percben. Ezzel tovább is léptek a csoportból a svájc ellen már pihenő (és 2-0-s vereségbe belefutó) portugálok mögött. Ha nem lettek volna a törökök jó hajrái, akkor valószínűleg a svájciak szimpatikus hajtása (pl. Magnin emberfelettit nyújtott, de Hakan Yakin 3 gólja is említésre méltó) érdemelte volna ki a legkellemesebb meglepetés címet, így sajnos erről is lecsúsztak, mint ahogyan a negyeddöntőről is.

B csoport
(kiemelési sorrend: Ausztria (házigazda), Horvátország, Németország, Lengyelország
végső sorrend: Horvátország, Németország, Ausztria, Lengyelország)

A csoport annyiban hozta a papírformát, hogy számítani lehetett a németek és horvátok továbbjutására, ám azt nem sokan gondolták volna, hogy a horvátok még a németeket is megverik, és három győzelemmel lépnek tovább a csoportból. A németek brillíroztak a lengyelek ellen, majd ostoba védelmi hibák miatt kikaptak a horvátok ellen, így utolsó meccsükön úgy léptek pályára az osztrákok ellen, hogy nem szabad kikapniuk, mert kiesnek, miközben a horvátok már lazíthattak az utolsó meccsükön, de félgőzzel is megverték a lengyeleket.
Az EB-mezőny leggyengébb csapataként számontartott osztrákok házigazdaként való kiemelése kb. közröhej tárgya volt, ám végül nem is vallottak szégyent. Hazai pályán mindent beleadtak, hogy lemossák a korábbi évek gyenge szereplésének gyalázatát. Részemről ők voltak a csoport pozitív meglepetése, ugyanis a horvátok egy korai tizenegyesből lőtt góllal verték meg őket, az utolsó meccsen pedig szintén csak egy góllal maradtak alul a németek ellen, s bár a lengyelek ellen 1-1-et értek el egy erősen ajándékszagú büntetővel, ám mindhárom meccsükön végig hajtottak, mentek előre, csak a kapu előtt bénáztak. Az eredmények ismeretében mondhatnánk: szimpatikusan, emelt fővel meneteltek a vágóhídra.
Negatív meglepetés egyértelműen a lengyelek játéka volt. A selejtezőcsoportjukban (melyben ott volt többek között Portugália, Finnország, Szerbia és Belgium) még meggyőző teljesítménnyel utasítottak maguk mögé mindenkit, Smolarek pedig 9 gólt rúgott, amivel harmadik legeredményesebb gólszerző volt a selejtezők során. Erre a három csoportmeccsükön nyomokban sem emlékeztetett a játékuk, így az osztrákok európabajnoki debütálásához képest a lengyelek első kontinensviadala rémálom lett.

C csoport
(kiemelési sorrend: Hollandia, Olaszország, Románia, Franciaország
végső sorrend: Hollandia, Olaszország, Románia, Franciaország)

A "halálcsoportnak" kikiáltott csoport az egyetlen, amelyben a végeredmény megegyezik a kiemelési sorrenddel. Pedig sokan nagyot néztek (néztünk), amikor a VB második franciák alacsonyabb rangsorolást kaptak, mint a románok, aztán jött a magyarázat: az elmúlt 4 éves időszak (EB-től EB-ig) VB selejtezői és EB selejtezői alapján számolták a mindent eldöntő koefficienst, kvázi diszkriminálták azokat a csapatokat, amelyek jól szerepeltek, vagy egyáltalán ott voltak a VB-n.
Az már más kérdés, hogy végül a franciák úgy játszottak, mintha tényleg ők lennének a "kiscsapat" a csoportban. Elképzelés és átütő erő nélkül. Szerencsétlen Ribéry próbált volna akciózni, de egyetlen partnere sem akadt a meglehetősen lélektelenül játszó csapatban. Így a gallok voltak a negatív meglepetés a csoportban, ám az olaszokat is csak ők mentették meg attól, hogy holtversenyben "csoport bénái" legyenek, ugyanis a talján szurkolók sem fogják szívesen nézni az idei EB összefoglalóit. Az olaszokra ugyanúgy áll az elképzelés és átütő erő nélküli játék, de szerencséjükre a franciák még őket is alulmúlták, így továbbléphettek a csoportból (sokak szerint szenvedve, ahogy szoktak).
A csoport kellemes meglepetése a hollandok támadófocija lett. Az olaszokat és a franciákat egyaránt három góllal verték meg, ami ritkán fordul elő ezzel a két gárdával. Sérülésekkel bajlódó játékosaik (Wesley Sneijder, Arjen Robben) tündököltek, még a szezon második felében pályára alig lépő Robin Van Persie és Ruud Van Nistelrooij is parádéztak. Majd "B" csapatuk 2-0-ra legyőzte Romániát is. (Bár ennél a meccsnél több emberben felmerült a gyanú, hogy az olaszoknak kellett a román vereség a továbbjutáshoz, és az olaszok anyagiakkal is próbálták vereségre "motiválni" a román játékosokat, amelynek gyanúját megerősíti Mutu és Chivu gyatra és lélektelen játéka, miközben még ők is továbbléphettek volna a csoportból, ha megverik a hollandokat. Persze ez csak összeesküvés-elmélet, szeretnék hinni a játék tisztaságában, úgyhogy el is vetem az ötletet.)

D csoport
(kiemelési sorrend: Görögország (címvédő), Svédország, Spanyolország, Oroszország
végső sorrend: Spanyolország, Oroszország, Svédország, Görögország)

Három kérdés foglalkoztatta az embereket ezzel a csoporttal kapcsolatban az EB előtt: Mit mutat majd a címvédő görög válogatott? Mire lesz képes a mindig titkos favoritként emlegetett, de végül mindig pár kanyarral a cél előtt elbukó Spanyolország? És mire lesznek képesek az oroszok, akiknél dől a pénz a fociba, és csapataik klubszinten már erőteljesen kopogtatnak az európai elit ajtaján?
A három kérdésre adott válaszok meg is határozzák a pozitív és negatív meglepetések körét. A görögök szállították a negatív meglepetést, ugyanis három vereséggel, egyetlen rúgott góllal pottyantak ki a tornáról. Sokak szerint ez nem is negatívum, hanem teljességgel pozitív, és tulajdonképpen csak a "helyükre kerültek" a futballtérképen, bár - sajnos - a négy évvel ezelőtti európabajnoki serleget senki nem veheti el tőlük.
A csoport egyik pozitív meglepetése a spanyolok érett, taktikus játéka, mellyel tulajdonképpen átgázoltak a csoporton. Oroszokat 4-1-re iskolázták le az első meccsen, majd - bár megizzadva - a svédeken is átléptek 2-1-gyel, végül a görögök szép búcsújába a spanyol "B" csapat rondított bele, mikor Angelosz Hariszteasz fejesgóljára szintén kettőt vágtak Antonisz Nikopolidisz hálójába.
A csoport másik pozitív meglepetése az oroszok teljesítménye volt. Bár a spanyolok ellen meglehetősen simán kikaptak, a görögök ellen már mutatták, hogy többre képesek. Ott már érvényesült gyors, rövidpasszos támadójátékuk, mellyel annyi helyzetet kreáltak Roman Pavjucsenkónak, hogy a csatár alig győzte kihagyni azokat. Egyet csak begyötört a görögöknek, amivel az oroszok elindultak felfelé. A liftező szbornaját a meglehetősen szürke svédek nem tudták megállítani, meglehetősen élvezetes meccsen 2-0-ra győztek az oroszok, immár a selejtezős piroslap miatti kétmeccses eltiltását letöltő Andrej Arsavin vezérletével.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: sport foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nincseletem.blog.hu/api/trackback/id/tr24544421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása